środa, 31 grudnia 2014

Życzliwość i spełnienie marzeń w 2015 roku






Zbliżający się Nowy Rok

niesie wszystkim nadzieję , życzliwość 
i spełnienie marzeń.





W te piękne i jedyne w roku chwile,

chcę złożyć Wszystkim zaglądającym 
tu na mój blog najlepsze życzenia 
pogodnych, zdrowych i radosnych dni
 Szczęśliwego Nowego Roku !

wtorek, 30 grudnia 2014

drobna zmiana w sposobie patrzenia?






..)Spróbuj na początek patrzeć codziennie na siebie w lustrze – prosto w oczy. Mów do siebie. Powiedz sobie komplement, skup się na tym jak wygląda Twoja twarz kiedy się uśmiechasz, a jak wygląda kiedy kąciki ust opadają. Które wydanie swojej twarzy wolisz? Jak odebrałbyś siebie bez uśmiechu, a jak z uśmiechem? 




Następnie staraj się nawiązywać kontakt wzrokowy w przypadkowych sytuacjach: w sklepie, w autobusie, podczas rozmowy z mamą, bratem. 




Ważne jest aby się tej sztuki nauczyć bo ogromnie pomaga w życiu: podczas rozmowy kwalifikacyjnej, podczas negocjowania warunków umów, podczas rozmowy z osoba, która Ci się podoba, podczas rozmowy z osobą gdzie zależy Ci aby odebrała Cię dobrze. 

To kształtuje Twój wizerunek, pomaga w nabraniu pewności siebie, zaakceptowaniu siebie. dzięki zmianie trybu życia stajesz się zadowolony z siebie, pewny siebie i tak też odbiera Cię społeczeństwo.




 Jednak czasami brakuje Wam tej pewności żeby w ogóle zacząć! A wtedy może wystarczy taka drobna zmiana w sposobie patrzenia? Może właśnie trzeba na to spojrzeć z uśmiechem, stanąć ze sobą oko w oko, albo spojrzeć z lekkim przymrużeniem oka? 

Spróbuj i przekonaj się jak ważny jest Twój wzrok i sposób w jaki się nim posługujesz w stosunku do drugiej osoby.




 Wystarczy, że raz spojrzysz komuś w oczy i się uśmiechniesz. Później będzie już z górki! :)



******************************************************************************************

Teksty i obrazki z sieci

Dobrego Nowego Roku, i nie dajmy się temu który na tym obrazku za tym Aniołkiem się tu tak brawurowo afiszuje.Bo nie z nami ten numer, hehe...


*********************************************************************************************
Jest jeszcze ciągle 2014 rok ale to już przed ostatni dzień tego starego roku.  
Właśnie w ten dzień 30 grudnia 1975 roku przyszła na świat moja jedyna bratanica, a moje dziecko chrzestne, jedyne żyjące dziecko mojego rodzonego jedynego brata.
Dobra kochana i bardzo dobrze ułożona osoba, a jednak mojemu bratu nie pasuje ,ani Ona ani Jej Dzieci i jego jedyne wnuki. Nie utrzymuje z nimi kontaktu, a na samo wspomnienie o nich, wpada w histeryczny atak nie pozostawiając na nich ani jednej  suchej nitki. 



Siedzi sam ze swoją sunią od lat, i to w każde święta i uroczystości rodzinne. 
Nie pomagają zaprosiny ze strony rodziny, nawet ze strony rodziny mojego starszego syna, którego jest chrzestnym ojcem, bo nawet na Wigilie siedział i w tym roku znów sam.( a mojego syna o dziwo i jego rodzinę to nawet akceptuje i z nimi rozmawia)
Ale brat od dziecka był zawsze jakiś dziwny, a teraz na starość najwidoczniej już mu zupełnie pogłębia się to jego dziwactwo..

Niestety są ludzie którzy patrząc w lustro nie widzą tego(albo widzieć nie chcą) i na nic takie teksty.. bo widzą jedynie błędy u innych(czasem zupełnie wyssane z palca).. ech...

Spróbuj na początek patrzeć codziennie na siebie w lustrze – prosto w oczy.



poniedziałek, 29 grudnia 2014

Bigos mniam mniam

W prawdziwym bigosie musi być tyle samo kapusty co mięs , boczku i wędlin inaczej to będzie kapusta z czymś tam nie bigos.



 Bigos to wbrew pozorom jedna z najtrudniejszych i najdroższych potraw ( jeśli ma to być bigos ).Ideałem by było by wśród mięs znalazła się dziczyzna , no ale o to raczej w normalnym gospodarstwie domowym trudno .Ważne by wśród składników znalazło się czerwone wino ( z tych ciężkich - dymnych ) i odpowiednie przyprawy. 
Na co dzień można robić takie zwykłe bigosy , ale raz do roku można się postarać .






 W celu wykonania bigosu zrobę porządek w zamrażalniku i lodówce.
½ kg szynki wieprzowej (dla kompletnych laików dodam, że chodzi o kawałek surowego mięsa, a nie o wędlinę :))
½ kg wołowiny bez kości
2 kawałki kiełbasy myśliwskiej (nie wrzycajcie do bigosu bylejakiej, taniej kiełbasy, bo cały bigos będzie bylejaki)
25g suszonych borowików (może być oczywiście więcej, ale ja miałam akurat taką paczuszkę)
2 cebule
1 kg kapusty kiszonej
½ szklanki czerwonego wina (ja do gotowania Cabertet Savignon – jest obrzydliwe do picia, ale genialne do gotowania)
Słoiczek przecieru pomidorowego
Pieprz, sól, listek laurowy, papryka słodka (sporo)



Przygotowanie bigosu jest proste, ale wymaga czasi i 3 garnków.
GARNEK I
Wkładamy tam kapustę, dolewamy troszkę wody, dodajemy 1-2 listki laurowe i gotujemy ok 20 min.
GARNEK II
Moczymy w nim borowiki(wody tylke,żeby przykryła grzyby), przez ok 2 godziny (może być i dłużej) i potem gotujemy tyle co kapustę (muszą poprosty trochę zmięknać).
GARNEK III – największy, bo w nim finalnie będziemy mieszać całość
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy. Zesmażamy na niej kiełbasę pokrojoną w co chcemy (kostkę, plasterki, półplasterki). Dodajemy pokrojone w kostkę mięso: najpierw wołowinę, po ok 15 min wieprzowinę. Wsypujemy paprykę (ok 2 duże kopiaste łyżki) i pieprz. Z solą na razie poczekajmy, bo to zalezy od słoności kapusty. Dusimy nasze mięso – w miare potrzeb dolewajac trochę wody. W mierę potrzeb – tzn żeby się nie przypaliło, ale nie ma to być gulasz, więc nie przesadźmy z ta wodą. Jak będzie w miarę miękkie dodajemy ugotowaną kapustę i pokrojone grzyby (duże kawałki) razem z wywarem grzybowym. Dolewamy wino, no i teraz gotujemy i gotujemy i gotujemy (jakieś 2-3 godzinki) mieszając co jakiś czas. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Jak za mało słone to dosalamy. Na następny dzień znów trochę gotujemy. Bigos jest dobry tak napradę dopiero na trzeci dzień.








To co powyżej ,czyli ten przepis na bigos, nie moje,
 ale wkleiłam, by pokazać sobie i wam, że w kuchni to różnie się gotuje. 
Tu u mnie w mojej kuchni także po świętach bigos, by nic się z tych resztek nie zmarnowało, ale już aż tyle tego do bigosu u mnie nie będzie.
 Na razie jest baza, to są dwie kapusty świeża i kiszona,
 obrane mięso z wędzonej kości schabowej, i mocno uwędzona kiełbasa.
 Z mięs jeszcze dojdzie to czy tamto,a będzie to zależało od tego co zrobię sobie na obiad na bieżąco. Mam jeszcze w zamrażalniku całe duże mięsiste golonko..

Gar stoi na mrozie co wskazane dla udanego bigosu, no i zamiast borowików pieczarki niestety tylko mam na stanie ,ale jak dodam kostkę bulionu grzybowego  z Knorra też się przecież nie otruję ,hehe. 

Dziś dopiero moją kawę piję, i przez pół godziny ogień w piecu rozpalałam na dole w kotłowni, ale teraz już kaloryfery robią się ciepłe i jest wszystko w porządeczku..
 Za oknem pięknie ale zimno. Podobno -4 teraz o godzinie 11. W nocy było - 9  , ale ja śpię zimą pod grubą pierzyną jak ten suseł, bo nie lubię spać w za przegrzanym pomieszczeniu. 

Obrazki są z sieci ,ale wklejenie to już mój pomysł..bo z obrazkami jakoś tak weselej tu na blogu..  


Miłego dnia zaglądającym tu do mnie życzę-;)))






niedziela, 28 grudnia 2014

Dochodzę do siebie poświątecznie.



Po-świątecznie



Dochodzę do siebie poświątecznie. 
Dziękuję za serdeczne życzenia 
i pozdrowienia .

                     *******************
Szymborska Wisława

"Nic dwa razy"

Nic dwa razy sie nie zdarza
I nie zdarzy. Z tej przyczyny
Zrodziliśmy sie bez wprawy
I pomrzemy bez rutyny.

Choćbyśmy uczniami byli
Najtępszymi w szkole świata,
Nie będziemy repetować
Żadnej zimy ani lata.

Żaden dzień sie nie powtórzy,
Nie ma dwóch podobnych nocy,
Dwóch tych samych pocałunków,
Dwóch jednakich spojrzeń w oczy.

Wczoraj, kiedy twoje imię
Ktoś wymówił przy mnie głośno,
Tak mi było, jakby róża
Przez otwarte wpadła okno.

Dziś, kiedy jesteśmy razem,
Odwróciłam twarz ku ścianie.
Róża? Jak wygląda róża?
Czy to kwiat? A może kamień?

Czemu ty sie, zła godzino,
Z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś- a więc musisz minąć.
Miniesz- a więc to jest piękne.

Uśmiechnięci, wpółobjęci,
Spróbujemy szukać zgody,
Choć różnimy sie od siebie,
Jak dwie krople czystej wody.




Obrazki z sieci...

czwartek, 25 grudnia 2014

Ty tłumaczyłbyś otwartymi oczami ze zmarzniętą mamusią przy policzku że nie chcesz takiego Bożego Narodzenia

Ks. J. Twardowski
Gdyby przyszli do Ciebie wtedy
w świętą noc
kiedy świeciła jedna czytelna gwiazda
dzisiejsi chrześcijanie


zwłaszcza ci co uważają że trzeba wszystko mieć
żeby nie przestać być


może chcieliby przykryć Cię wełnianą kołdrą
porozwieszać Ci firanki w stajni


sprawić świętemu Józefowi rękawiczki
te najcieplejsze z jednym palcem
obmyślać centralne ogrzewanie


bardziej wpływowi pisaliby do Urzędu Kwaterunkowego
o mieszkanie dla Ciebie z wygodami
żebyś nie mieszkał kątem


nieufni doszukiwaliby się w podskakującym ośle
kucyka trojańskiego z podejrzanym sumieniem


najodważniejsi zaczęliby protestować powołując się
na Deklarację Praw Człowieka i Obywatela
i wszystkie dekrety o wolności wyznań


poeci ubraliby Betlejem w liryczne dekoracje
malarze smarowaliby złotym pędzlem
bo inaczej nie wypada


w najlepszym wypadku modliliby się do Ciebie
jak do dziecka milionera
złożonego umyślnie na sianie


a Ty tłumaczyłbyś otwartymi oczami
ze zmarzniętą mamusią przy policzku
że nie chcesz takiego Bożego Narodzenia
że jesteś nagą tajemnicą
że oddajesz wszystko
wszystko możesz oddać
że właśnie będąc tylko oddawaniem
jesteś Bogiem

środa, 24 grudnia 2014

Niewątpliwie Wigilia to jedno z najpiękniejszych, najbardziej magicznych świąt.




Magia świąt-Wigilia


Wieczerza wigilijna zawsze składała się z postnych prostych dań.



 Ich ilość bywała różna na przestrzeni dziejów. Obecnie przyjmuje się, że ma ich być 12.
 Tyle ile miesięcy w roku i ilu apostołów.
 Potrawy powinny składać się z płodów rolnych, leśnych i z wodnych.
 A więc na stole muszą znaleźć się ryby, mąka, kasza, grzyby, owoce, miód, orzechy. 
Gdyby czegoś zabrakło, zabraknie i w całym roku.
 Należy też spróbować każdej potrawy z tego samego powodu.
 Każdy element symbolizuje również konkretne wartości.
Wieczerza zaczyna się od dzielenia opłatkiem.
 Symbolem pokoju, jedności, zgodę a także dostatku chleba.
 Chleb z kolei oznacza początek i dobrobyt.
 Zboża są znakiem pomyślności i płodności.
 Ryby są ściśle związane z chrześcijaństwem.
 Mają przypominać o zmartwychwstaniu i nieśmiertelności duszy.
 Grzyby symbolizują świat duchowy.
 Groch i kapusta oznaczają siły natury i zdrowie, mak płodność a miód ma zjednywać przychylność sił nadprzyrodzonych.
 Orzechy i jabłka mają zapewnić zdrowie przez cały rok.


obrazki z sieci
Niewątpliwie Wigilia to jedno z najpiękniejszych, najbardziej magicznych świąt.
 Buduje się szczególną bliskość.

 Łatwo o wzruszenia, emocje.
 Dobrze jest celebrować ten czas.
 W końcu czekamy na niego cały rok.

Archiwum bloga