http://polki.pl/kuchnia_porady_artykul,10021044.html
Jak zrobić idealną bitą śmietanę?
Deser z bitą śmietaną
fot. STOCKFOOD/FREE
Kluczem do sukcesu jest kupno odpowiedniej śmietanki. Śmietanki, nie śmietany, bo powinna być słodka, a nie ukwaszona!Może być gęsta lub rzadka. Odpowiedniej konsystencji nabierze i tak w czasie ubijania.
Ważne jest natomiast, by miała dużą zawartość tłuszczu – najlepiej 36 proc. Ubijanie 30-proc. śmietanki nie zawsze wychodzi.
Ważne jest natomiast, by miała dużą zawartość tłuszczu – najlepiej 36 proc. Ubijanie 30-proc. śmietanki nie zawsze wychodzi.
Jak zrobić bitą śmietanę – krok po kroku:
- Śmietankę, a także potrzebne do ubijania miskę i trzepaczkę dobrze schłodź.
- Ubijaj śmietankę, aż zgęstnieje i stanie się puszysta. Wtedy dodaj cukier puder: 1 łyżkę na 200 ml śmietanki. Możesz też wsypać trochę cukru wanilinowego. Jeśli ubijasz śmietankę mikserem, zacznij od średnich obrotów, a gdy zgęstnieje, obniż je.
- Nie przesadzaj z długością ubijania. Jeśli chcesz zrobić idealną bitą śmietanę, to gdy otrzymasz pożądaną konsystencję, zakończ pracę. Inaczej w deserze zaczną tworzyć się grudki tłuszczu.
- Jeśli chcesz użyć bitej śmietany np. do przekładania tortu, możesz ją utrwalić żelatyną. Do 200 ml śmietanki dodaj łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 2–3 łyżkach wody. Najlepiej najpierw połącz żelatynę z łyżką bitej śmietany, a potem dodaj ją do całości i delikatnie wymieszaj.
- Bitą śmietanę możesz przechowywać w lodówce nie dłużej niż dobę. A ponieważ łatwo pochłania obce zapachy, najlepiej trzymaj ją w zamkniętym słoiku.
Jeśli chcesz nadać bitej śmietanie wyraźny smak, możesz do niej dodać:
- czekoladę w proszku – łyżkę na 250 ml; będzie pasowała do deserów z wiśniami i malinami.
- kawę rozpuszczalną – łyżeczkę na 250 ml śmietanki; harmonizuje z cytrusami.
- alkohol – najlepiej łyżkę aromatycznego rumu lub wiśniówki; do przełożenia tortu.
- skórkę otartą z cytryny – np. do deserów z bananem, jagodami.
http://polki.pl/kuchnia_przepisy_lista_desery_artykul,10008369.html( to świetny przepis)
i Dziś niedziela to może jakiś pyszny deser. Pomyśleliście pewnie ,że uważam na wagę a tu taaakie kalorie hehe , ale naprawdę aż tak bardzo się nie ograniczam ze wszystkim.
i Dziś niedziela to może jakiś pyszny deser. Pomyśleliście pewnie ,że uważam na wagę a tu taaakie kalorie hehe , ale naprawdę aż tak bardzo się nie ograniczam ze wszystkim.
Tylko uważam by nie przesadzać ,i to w żadnym kierunku.
Wczoraj np nie jadłam kiełbasy z grilla u młodszego syna
(bo tak naprawdę to niezbyt nawet lubię. Jak już to mięso z grilla)
za to na kolację chleb z kozim serem ,i bez masła ten chleb, do tego rzodkiewki i herbata ziołowa.
Dla siebie samej, jak już, to korzystam ze śmietanki w sprayu.
Ale te porady fajne, i je warto zapamiętać,
bo o niektórych to nawet ja nie wiedziałam...
bo o niektórych to nawet ja nie wiedziałam...
... zamiast piąć się ku górze ... spadam ... ze śmietany na jogurty ... trudno, zakazali ... pozdrawiam ... :)
OdpowiedzUsuńChyba że zakazali. Ale ja to zawsze mówię ze wszystko można co nie można, byle nie przesadzać Andrzeju. Jedna łyżka ubitej śmietany pewnie i nie zaszkodzi w takim deserze owocowym. Oczywiście nie na co dzień Andrzeju. Pozdrawiam wzajemnie-;).
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam kozi ser. Zwykle jest bardzo drogi, ale od jakiegoś czasu w Lidlu cena do przyjęcia... Natomiast bitą śmietanę tylko czasem z kawą spożywam.
OdpowiedzUsuńDla mnie jednej to tylko jeszcze kupuję to co najlepsze. Gdybym musiała gotować jak dawniej dla takie czelotki z 6 osób, to nie można by było/Wczoraj na kolację kiełbasa bez chleba za to biała fasolka w bulionie. . 90% piersi z kurczaka. Kupiłam w Biedronce. Bardzo smaczna. Kawa po wiedeńsku taką z ubitą śmietaną. Mniam pychota.Pozdrawiam serdecznie-;))
UsuńSpecjalistą od deserów jest u nas mąż. I też ze śmietanki 36% ubija pyszny deser, który podaje z owocami, lodami lub po prostu kolorową galaretką. Na to jakieś drobniutkie bakalie i klękajta narody :)
OdpowiedzUsuńJak ja to lubię......
Buziaczki Uluś :)
Mój młodszy syn tak przekłada biszkopt ze śmietana podprawiona z żelatyną i owocami.
OdpowiedzUsuńMało kto teraz lubi takie ciężkie maślane kremy.Buziaki-;))