czwartek, 10 lipca 2014

może jeszcze coś tu dopiszę w ciągu dnia jak to ostatnio robię..)

 jak się ma mało czasu(jak lata temu kiedy na głowie dzieci praca itp), to staramy się go rozplanować i wtedy na wszystko czas był i się znalazł.
 A jak go mam dużo tak jak ja teraz, to pojawia się magiczne „mam jeszcze czas” do momentu, kiedy właśnie tego czasu już nie ;).




Czuję się jakoś tak mało komfortowo tą moją dużą ilością czasu  Ale powrócić do tej ciągłej nagonki także bym już nie chciała.. hehe

Mam tu na moim biurku taką chińską ,mądrość oprawioną w ramce którą dawno temu jako pamiątkę przywiozłam z dawnych NRD . Przetłumaczę ją tu z niemieckiego ;

Ciesz się twoim życiem

bo jest później

niż ci się wydaje

I nic tylko się cieszyć i nie marudzić hehe. Miłego dnia zaglądającym..(może jeszcze  coś tu dopiszę w ciągu dnia jak to ostatnio robię..)

http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/cordon-bleu-3

  • CORDON BLEU

  • Danie, które można szybko zrobić i jednocześnie jest pyszne.
  • Cordon bleu

      Składniki

      1kg szynki wieprzowej
      150g żółtego sera
      150g szynki
      4 ząbki czosnku
      2 jajka
      3-4 łyżki musztardy
      tymianek
      słodka papryka
      mąka
      bułka tarta
      olej
      sól, pieprz
    • Sposób przygotowania

      1.
      Szynkę kroimy w plastry i rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Z musztardy, tymianku, słodkiej papryki i posiekanego czosnku robimy pastę.
      2.
      Mięso smarujemy przygotowaną pastą, następnie kładziemy plasterek szynki i sera. Sznycle składamy na pół i spinamy wykałaczką.


      3.
      Panierujemy kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor, następnie zmniejszamy ogień i chwilę trzymamy pod przykryciem, żeby doszły.
      *************************************************************************************************************************
      Znalazłam ten przepis przed chwilką w necie. Muszę pamiętać przy następnych zakupach o kupnie  mięsa . Podoba mi się ten przepis-;))


    12 komentarzy:

    1. No wlasnie, to naprawde prawdziwa "zlota mysl" i jakze prawdziwa :)
      Pozdrawiam z deszczowej Brukseli

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. U mnie tu jak na razie tylko zachmurzenie. Dziękuję Ci Nika że czasem do mnie zaglądasz tego wielkiego Świata w którym ciągle tyle ciekawych rzeczy się dzieje.bo przecież czytam z wielkim zainteresowaniem Twój blog Nika. Pozdrawiam serdecznie-;) .

        Usuń
    2. Odpowiedzi
      1. Bo nikt nie zna dnia ani godziny. Młodzi także,.choć im się wydaje że to tyczy tylko tych bardzo wiekowych już ludzi..

        Usuń
    3. ... skąd to Ty wszystko o mnie wiesz ? ... to do mnie pasuje ... pozdrawiam ... :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Nie jesteś wyjątkiem jak widzisz Andrzeju...pozdrawiam wzajemnie

      OdpowiedzUsuń
    5. oooo PYCHA ! ja często robie cordon bleu.....;-)...i szybko i smaczne...ale z piersi kurczaka i bez musztardy....ale sa rozne warianty ...wiec zycze już Smacznego ;-)

      OdpowiedzUsuń
    6. Ta pierś kurczaka teraz taka wszech obecna, a szynka to także chude mięso i teraz też cena jest tu u nas przystępna. Ale nie zrobię jeszcze jutro. Myślę że także schab się do tego nada, kiedy go porządnie rozbić na taki większy płat. Filet z indyka także..

      OdpowiedzUsuń
    7. Za­pew­niaj­my so­bie jak naj­więcej drob­nych codzien­nych przy­jem­ności , bo dzięki nim cie­szy­my się życiem . Inaczej przytłoczą nas problemy i albo staniemy się zgorzkniali, wredni, smutni popadniemy w depresję albo będziemy pogodnymi staruszkami:)

      U mnie upal, sucho i mnóstwo turystów nad morzem.Pozdrawiam z remontowanego dalej domu- Livia

      OdpowiedzUsuń
    8. Jak tylko czytam remont to mi się remont w mojej kuchni zeszłego roku przypomina. w tym roku tylko po moim trupie jakikolwiek remont hehe. Ale potem przyjemnie jest mieszkać to także prawda. Moja przyjemnością teraz z której najchętniej korzystam to mój leżak to w realu. Przez wszystkie moje wcześniejsze lata nie miałam kiedy z niego korzystać to teraz nadrabiam zaległości..Oj dawno juz nie byłam nad Bałtykiem . Ostatni raz z moją córką w brzuchu(ciąża hehe) . Dobrze że ci turyści pogodę mają ,przecież w końcu lato w pełni. Pozdrawiam Livia serdecznie-;)

      OdpowiedzUsuń
    9. Sentencja bardzo mądra, nigdy wszak nie znamy przecież przeznaczenia.....
      Mięsko pyszne, robię podobnie z filetami drobiowymi.
      Buziaczki Uluś :))

      OdpowiedzUsuń
    10. Nie jadam tylko jeden gatunek mięsa , tak na wszelki wypadek hehe, W każdym mięsie coś szkodliwego można znaleźć, więc może w każdym co innego szkodliwego i się to tak nie koncentruje w organizmie jak sobie wybieram różne gatunki mięsa tak sobie myślę..Od rana słonko świeci, oby nie za gorąco .. Buziaki wzajemne-;)

      OdpowiedzUsuń

    Archiwum bloga