http://kuchnia.wp.pl/gid,16720790,kat,1037879,page,5,title,Najbardziej-kaloryczne-owoce,galeria.html
Najbardziej kalorycznym owocem jest awokado. - W 100 gramach jest 160 kcal. Jest to absolutny wyjątek wśród owoców, bo w tym przypadku nie możemy mówić o dużej zawartości cukru, a tłuszczu - 15,3 g w porcji - wyjaśnia dietetyczka. - Jednak to właśnie ze względu na ten tłuszcz - zdrowy jednonienasycony kwas tłuszczowy, który obniża poziom złego cholesterolu i chroni organizm przed chorobami serca - owoc ten powinien gościć na naszych stołach jak najczęściej. Nie należy tylko przesadzać z ilością.
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/rzodkiewka/kanapka_z_rzodkiewka_awokado_jajko/przepis.html
*********************************************************************************
Koty i ja potrzebujemy papu. Idę na zakupy. W planach zakup awokado, i ta kanapka mniam...przepis jak ulał na taką pogodę jak dziś. Słoneczko powróciło i żyć się chce...
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/awokado/jajecznica_awokado/przepis.html
Ten przepis także mi się spodobał
Najbardziej kalorycznym owocem jest awokado. - W 100 gramach jest 160 kcal. Jest to absolutny wyjątek wśród owoców, bo w tym przypadku nie możemy mówić o dużej zawartości cukru, a tłuszczu - 15,3 g w porcji - wyjaśnia dietetyczka. - Jednak to właśnie ze względu na ten tłuszcz - zdrowy jednonienasycony kwas tłuszczowy, który obniża poziom złego cholesterolu i chroni organizm przed chorobami serca - owoc ten powinien gościć na naszych stołach jak najczęściej. Nie należy tylko przesadzać z ilością.
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/rzodkiewka/kanapka_z_rzodkiewka_awokado_jajko/przepis.html
Kanapka z awokado, jajkiem i rzodkiewką
Składniki, 2 porcje:
• 1 awokado
• 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
• 2 jajka ugotowane na twardo (najlepiej z miękkim środkiem)
• kilka rzodkiewek
• 2 łyżeczki musztardy francuskiej (wieloziarnistej)
• 2 łyżeczki oliwy extra vergine lub majonezu
• szczypiorek lub bazylia
• kromki pieczywa, np. domowego chleba (u mnie z tego przepisu, z mąki orkiszowej chlebowej i razowej orkiszowej), można użyć pieczywa chrupkiego
Przygotowanie:
Awokado obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć pestkę. Pokroić na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny lub limonki, doprawić solą i pieprzem, ułożyć na pieczywie "na zakładkę" i rozsmarować nożem jak masło. Ułożyć plasterki jajka oraz rzodkiewki, doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą wymieszaną z musztardą francuską i posypać szczypiorkiem lub poszarpaną bazylią. Czytaj więcej w BLOGU.
Składniki, 2 porcje:
• 1 awokado
• 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
• 2 jajka ugotowane na twardo (najlepiej z miękkim środkiem)
• kilka rzodkiewek
• 2 łyżeczki musztardy francuskiej (wieloziarnistej)
• 2 łyżeczki oliwy extra vergine lub majonezu
• szczypiorek lub bazylia
• kromki pieczywa, np. domowego chleba (u mnie z tego przepisu, z mąki orkiszowej chlebowej i razowej orkiszowej), można użyć pieczywa chrupkiego
Przygotowanie:
Awokado obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć pestkę. Pokroić na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny lub limonki, doprawić solą i pieprzem, ułożyć na pieczywie "na zakładkę" i rozsmarować nożem jak masło. Ułożyć plasterki jajka oraz rzodkiewki, doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą wymieszaną z musztardą francuską i posypać szczypiorkiem lub poszarpaną bazylią. Czytaj więcej w BLOGU.
*********************************************************************************
Koty i ja potrzebujemy papu. Idę na zakupy. W planach zakup awokado, i ta kanapka mniam...przepis jak ulał na taką pogodę jak dziś. Słoneczko powróciło i żyć się chce...
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/awokado/jajecznica_awokado/przepis.html
Ten przepis także mi się spodobał
Zaraz coś sobie zjem,smaku mi narobiłaś tymi malowanymi kanapkami ;-)
OdpowiedzUsuńNaprawdę żyć się chce...:-))) Ściskam Uleczko- adela
Nie od dziś Adelciu przecież wiadomo ze oczami też się je.I nie poszłam jednak na zakupy. Kiedy lodówkę otworzyłam ,to mam dziś wątróbkę na obiad (i chyba starczy i na kolację,) którą już musiałam dziś usmażyć. I koty także się cieszą. Ściskam wzajemnie bardzo serdecznie-;)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie i wygląda apetycznie ! A poza tym awokado jest dobre na cerę, he, he :)
OdpowiedzUsuńBuziaki Uleczko, jak ja lubię jeść :)
Mało jem jajek a te na tej kanapce arcy kuszące z tymi plasterkami rzodkiewek. Mniam, hehe Koniecznie spróbuje z tym awokado. Buziaki Aniu-;))
Usuń... nie szalej ... nie przesadzaj ... nie dźwigaj ... zielenina wystarczy ... o koty dbaj ... a sobie tak właśnie delikatnie ... trzymaj się ... pozdrawiam ... :)
OdpowiedzUsuńMam przecież torbę na kółkach.Jak nie muszę nie dźwigam. Koty dziś wątróbkę jadły ja także . Nigdzie nie poszłam ale może jeszcze pójdę.Wzruszyłeś mnie tą troską. Dziękuję serdecznie. Wzajemnie się trzymaj i zdrowia Ci życzę i dobrego samopoczucia bo i pogoda się poprawia-;)) Uściski serdeczne Przyjacielu-;))
Usuńmmmmm;-) wygląda to smakowicie....
OdpowiedzUsuńLubisz awokado, bo ja muszę się dopiero zaprzyjaźnić hehe. To cięgle nowość dla mnie..
OdpowiedzUsuńWyglądają kanapeczki apetycznie ale ja ostatnio najadam się samym patrzeniem:( Nie mam apetytu, podjadam tylko czereśnie i jakoś mi wystarcza.Może dlatego, że jestem zabiegana i nie mam czasu spokojnie przysiąść i pomyślec o jedzonku. Jutro chyba i ja musze iść na zakupy bo w lodówce światło tylko zostalo. Pozdrawiam-Livia
OdpowiedzUsuńCzereśnie mniam, Nie masz ostatnio łatwo w Twoim życiu. Trudno się dziwić.U mnie odwrotnie. To że już nic nie muszę także nie do końca jest takie wspaniałe.W mojej rodzinie także kłopoty, a ja im pomóc nie potrafię skoro mojej pomocy nie chcą. Pozdrawiam i przytulam Cię bardzo serdecznie-;))
UsuńJa się nie zdołałam zaprzyjaźnić z awokado... Mimo paru prób.
OdpowiedzUsuńSpróbuje ten przepis z tą kanapką. Kupiłam wczoraj taki jeden. Juz raz próbowałam i też mi nie podchodziło. Ale skoro to takie zdrowe to jeszcze jedną próbę zrobię..
UsuńSmaczku mi narobiłaś Uleczko tymi kanapeczkami. Kupowałam awokado już kilka razy i nigdy nie wiedziałam jak go skonsumować, może mi teraz zasmakuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Na chleb zamiast masła posmarować, sól, pieprz i pokropić cytryną. Jadłam z plasterkami rzodkiewki. Pycha, a wcześniej także nie wiedziałam jak to jeść kopiłam i mi nie smakowało..
OdpowiedzUsuń