środa, 25 lutego 2015

Dziś tu u mnie trochę tak ,,ku pokrzepieniu mojego starego serca" hehe

http://www.styl.pl/magazyn/wywiady/news-kobieta-bez-metryki,nId,1527867


Już trzecia generacja Polaków nie doświadczyła koszmaru wojny, wcześniejsze czterdzieści pokoleń nie miało takiego komfortu.

 Wychowujemy się w coraz lepszych warunkach, mamy do dyspozycji służbę zdrowia, na którą oczywiście musimy narzekać... 


I co niezwykle istotne psychologicznie - istnieje społeczne przyzwolenie, aby w wieku 60 lat zachowywać się, ubierać i, co najważniejsze, czuć jak czterdziestolatka!


I coraz mniej obowiązków.
- A w wieku 70+ wreszcie można cieszyć się ze wszystkich "złotych medali" zdobytych od życia, czyli osiągnięć i całego dorobku.

 Często zdarza się, że kobieta staje się wtedy dla kogoś mistrzem, wychowuje sobie następców, przewodzi im, edukuje ich.

 Czy to nie kusząca perspektywa?


Rafał Ohme


Czytaj więcej na http://www.styl.pl/magazyn/wywiady/news-kobieta-bez-metryki,nId,1527867#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome




******************************************************************************************

Na pomysł co na dzisiejszy obiad wpadłam jak zwykle kiedy otworzyłam lodówkę i widziałam pieczarki. 

Pierwszy raz dodałam podsmażone na maśle pieczarki do ryżu..  ale muszę przyznać ze to było nawet dobre i niskokaloryczne danie.


Teraz znalazłam podobne tylko z cukinia ale to moje i bez cukinii było bardzo smaczne

http://smaknawage.blox.pl/2010/06/Risotto-z-pieczarkami-porcja-ok-254-kcal.html



Składniki na 2 porcje:
  • Ryż na risotto: 130g
  • Pieczarki - 250g
  • Cukinia – 200g
  • Cebula – 70g
  • Oliwa- łyżka- 10g
  • Bazylia – kilka listków
  • Kostka bulionowa

W rondlu rozgrzać oliwę, na gorący tłuszcz wsypać ryż i smażyć ok. 2 min, zalać bulionem zrobionym z kostki bulionowej i szklanki wody gotować ok. 15- 20 min.
W tym czasie posiekać cebulę, pokroić cukinię i pieczarki. Podsmażyć pokrojone grzyby i warzywa na suchej patelni, posolić dodać odrobinę wody i dusić jeszcze chwilę. Warzywa przełożyć do rondla z ryżem ( woda, w której gotował się ryż powinna się całkowicie zredukować) dodać posiekaną świeżą bazylię, wymieszać. Ewentualnie jeszcze doprawić.

A na kolację zrobię sobie pastę jajeczną do chleba

http://smaknawage.blox.pl/2010/04/Pasta-jajeczna-127kcal100g.html





Składniki:
  • Jajka – 3 szt. 150g
  • Twaróg 0% - 100g
  • Szczypior – 20g
  • Jogurt naturalny 1% - 65g
  • Majonez light – 60g
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Ugotowane jajka i twaróg rozgnieść widelcem, dodać

 pokrojony szczypior, jogurt i majonez light. Przyprawić i wymieszać.

 Jeśli chcemy jeszcze bardziej odchudzić pastę zrezygnujmy

 z majonezu, wówczas będzie miała ok. 100kcal/ 100g.




10 komentarzy:

  1. Witaj, Uleczko! Wracając do komentarzy o pigwie, to często ludzie ją mylą z pigwowcem. W ogrodzie mam to i to. Pigwowiec to ozdobny krzew, często rośnie w parkach, pięknie kwitnie na wiosnę i ma małe owoce, kulki jak piłeczka pingpongowa od żółtego do zielonego koloru.Z tych owoców /twarde z czarnymi pesteczkami w środku/ , wychodzi wspaniała aromatyczna nalewka, sok o smaku cytrynowo-jabłkowym no i zielona marmolada-dżem. Moje wnuki uwielbiają najbardziej ten sok do herbatki. Pigwa to drzewo, ma duże owoce - jabłka lub gruszki, omszałe, jak pozwoli się im dojrzeć - mają wtedy żółty kolor - to łatwo je pokroić na kawałki do nalewki lub na marmolade. Osobiście mnie smakuje lepiej nalewka z pigwowca, ma bardziej wyrazisty smak....Pozdrawiam.Aga

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki ozdobny pigwowiec u mnie rośnie, i chyba zrobię sobie z niego w tym roku nalewkę skoro piszesz że smaczna.Pozdrawiam w przerwie po sprzątaniu w salonie..dziś wreszcie wyniosę moją choinkę do schowka w budynku gospodarczym.
    A co do dzisiejszego postu to najbardziej dyskusyjne jest to, cytuję;



    Często zdarza się, że kobieta staje się wtedy dla kogoś mistrzem, wychowuje sobie następców, przewodzi im, edukuje ich.

    Czy to nie kusząca perspektywa?

    Byłaby i kusząca, ale czy dziś jeszcze na to znajdą się chętni? bo ja ich u siebie jakoś nie widzę ..Uściski serdeczne Aga-;))

    OdpowiedzUsuń
  3. ... po dzisiejszym dniu jestem jeszcze bardziej wkurzony na niektórych medyków ... "on nic nie musi, ma swoje problemy i już ... nasze jego nie obchodzą" ... a moimi łakociami są jabłuszka ! ... pozdrawiam ... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jabłka zdrowe i niedrogie. Także je jem zamiast słodyczy teraz w wielkim poście. Co do medyków tez mam swoje zdanie Andrzeju . Dlatego staram się dbać o siebie by jak najmniej trafić do lekarza..ale czasem przecież trzeba.. współczuję i przytulam serdecznie..

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje ulubione risotto to por, cukinia, filet drobiowy. Skrojone, zasmażone na gorącej oliwie, zmieszane z ugotowanym ryżem. Na gorące risotto parę plasterków sera valbon, aż stopi się. Py-cho-ta !! Serdeczności, Uleczko, jak ja lubię o jedzeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi apetycznie to Twoje risotto. Ciągle tu szukam jakieś inspiracje by coś ugotować szybko i mało kalorycznie teraz w wielkim poście.. Serdeczności wzajemne-;)

    OdpowiedzUsuń
  7. NIgdy nie robiłam pasty jajowej z twarogiem. Dzięki za pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szukam nowe pomysły na odtłuszczone jedzenie. Ale jeszcze musi smakować.Wczoraj jednak sam twarożek zjadłam bez tej pasty hehe

      Usuń
  8. Chyba i ja się zacznę zdrowiej odżywiać, dzięki Tobie. Bardzo lubię pastę jajeczną ale nigdy nie robiłam jej z serem. Muszę spróbować.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Inaczej juz teraz gotuję JaGa jak dawniej ,ale to też mi łatwiej bo nie muszę patrzeć na to co by partner jeść chciał, a tylko własne smaki teraz się liczą. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Archiwum bloga