piątek, 4 grudnia 2015
Przepis na śledzie z awokado i burakiem(przepis z sieci)
Składniki (na 5-6 porcji)
– 1 duża cebula (pokrojona w drobną kosteczkę)
– 1 duże awokado (drobno pokrojone)
– 4 jajka ugotowane na twardo (drobno pokrojone
– Słoik buraków ćwikłowych – wiórki
– 5 łyżek majonezu
– 5 łyżek chrzanu
– 4 większe śledzie w oleju (pokrojone w większą kostkę)
Ja podałam to danie w trójkątnych kieliszkach, ale zdecydowanie lepiej prezentuje się w kieliszkach do brandy.
Przygotowanie
Przygotowanie jest niezwykle proste, po prostu warstwami kładziemy kolejne składniki. Do kieliszka dodajemy najpierw buraki, następnie jajko, awokado, sos, śledzie, cebulę i na końcu całość jeszcze raz polewamy sosem.
Przygotowanie sosu
5 łyżek majonezu (najlepiej kieleckiego) mieszamy z pięcioma łyżkami chrzanu. Następnie dodajemy sól i pieprz.
Śledzie mają mnóstwo cennych wartości odżywczych. M.in ogromną ilość niezbędnych aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi samodzielnie wytworzyć, nienasycone kwasy tłuszczowe (zbawienne dla funkcjonowania naszego organizmu) i bardzo dobrze przyswajalne białko. Należy pamiętać, że mięso ryb czy zwierząt jest produktem zakwaszającym nasz organizm. Dlatego należy je spożywać łącząc z warzywami czy owocami, które neutralizują nadmiar kwasu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz