http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/wok-prze
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/wok-przeboj-kuchni-xxi-wieku_36011.htmlboj-kuchni-xxi-wieku_36011.html
http://www.elarych.republika.pl/przepisy/cos_konkretnego/wok.htm
Jest to garnek w zasadzie o 36 cm średnicy, o niewielkiej wysokości, a z charakterystyczną ścianką w formie eliptycznej, z przykrywką i akcesoriami do mieszania potraw. Ten "mój" WOK kupiłem w "LIDL-u" i jest fantastyczny bo :
- jest ze stali nierdzewnej (18-8),
-wnętrze jest teflonowe,
-grube dno,
-pokrywka szklana z metalowym obrzeżem i otworkiem dla odprowadzenia pary,
-i... sami się przekonacie
Ogólne zasady posługiwania się WOK-iem:
Zasada 1 - zawsze na początku duży ogień „na maxa”,
Zasada 2 - wlać na dno WOK-a oleju (najlepiej z oliwek) i nad ogniem „zakołysać”, tak aby ścianki były zwilżone, wtedy,
Zasada 3 - wsypać przygotowane mięso,
Zasada 4 - podczas obróbki termicznej mięsa cały czas intensywnie mieszać, w przerwach przykrywać pokrywką i obserwować potrawę (dobrze że szklana),
Zasada 5 - po dodaniu warzyw zmniejszyć intensywność ognia i starać się cały czas grzać pod przykryciem (od czasu do czasu mieszać).
Przepisy :
1. Najprostszy I:
2. Bardzo smakowity :
3. Najprostszy II:
4. „Chińszczyzna” :
Jest prośba, o wymianę doświadczeń w przyrządzaniu potraw w WOK-u
******************************
Dlaczego dziś o tym ustrojstwie piszę? Bo sobie taki WOK kupiłam. kiedyś juz miałam ale popsułam powierzchnię z teflonu bo łyżką metalową mieszałam. Ale to było już tak dawno temu że teflon był jeszcze czymś nowym w naszych kuchniach. Teraz mądrzejsza, poszukałam i znalazłam drewniane warzechy, chyba jeszcze z kuchni mojej teściowej z czasów przedwojennych. Juz pierwsze dania z użyciem woka mam za sobą. Rzeczywiście super szybko i smacznie mi się ugotowało. Warzywa smażone na samym oleju nawet bez przypraw były smaczne i chrupiące Ach mam nową ,,zabawkę" w kuchni he he.
jedzenie, kulinaria, desery, margaryna
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/wok-przeboj-kuchni-xxi-wieku_36011.htmlboj-kuchni-xxi-wieku_36011.html
http://www.elarych.republika.pl/przepisy/cos_konkretnego/wok.htm
WOK - sposób na urozmaicenie menu
Co to jest WOK?Jest to garnek w zasadzie o 36 cm średnicy, o niewielkiej wysokości, a z charakterystyczną ścianką w formie eliptycznej, z przykrywką i akcesoriami do mieszania potraw. Ten "mój" WOK kupiłem w "LIDL-u" i jest fantastyczny bo :
- jest ze stali nierdzewnej (18-8),
-wnętrze jest teflonowe,
-grube dno,
-pokrywka szklana z metalowym obrzeżem i otworkiem dla odprowadzenia pary,
-i... sami się przekonacie
Ogólne zasady posługiwania się WOK-iem:
Zasada 1 - zawsze na początku duży ogień „na maxa”,
Zasada 2 - wlać na dno WOK-a oleju (najlepiej z oliwek) i nad ogniem „zakołysać”, tak aby ścianki były zwilżone, wtedy,
Zasada 3 - wsypać przygotowane mięso,
Zasada 4 - podczas obróbki termicznej mięsa cały czas intensywnie mieszać, w przerwach przykrywać pokrywką i obserwować potrawę (dobrze że szklana),
Zasada 5 - po dodaniu warzyw zmniejszyć intensywność ognia i starać się cały czas grzać pod przykryciem (od czasu do czasu mieszać).
Przepisy :
1. Najprostszy I:
- przygotować filety drobiowe ok. 1 kg (umyć i pokroić w kostki średniej wielkości).
- obsypać w miseczce solą i pieprzem i dokładnie zamieszać,
- całość wsypać do nagrzanego WOK-a (zasada 3 i 4),
- po ok. 20 min., jak mięso zmięknie, dodać warzyw (HORTEX - "Warzywa na patelnię",lub "Warzywa słodko - kwaśne" i podobne (jest tego b. dużo w handlu),
- zgodnie z zasadą 5 kontynuować ,
- jak zmięknie podawać z ryżem
SMACZNEGO!
2. Bardzo smakowity :
- tym razem 1 kg filetów po umyciu i pokrojeniu na kostki, „obtoczyć” w miksturze, składającej się z : 2 – 3 łyżki sosu sojowo – grzybowego „Tao Tao”, pół szklanki oleju z oliwek, majeranku, ziół prowansalskich, soli, pieprzu, chili,
- miseczkę (pod przykryciem) z tak przygotowanym mięsem wstawić do lodówki na 2 godziny (nawet „uszczelnić” folią),
- w tym czasie przygotować sos, wg przepisu : 500 ml. jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, ½ ogórka szklarniowego tartego na tarce „grubej”, 2 - 3 ząbków czosnku wyciśniętych w prasce ręcznej i całość intensywnie zamieszać (też wstawić do lodówki),
- po upływie czasu, nagrzać WOK-a wg zasad 1 i 2 i podać mięso i przez cały czas obróbki musi być bardzo intensywny ogień, aż do zmięknienia mięsa ! W tym czasie we WOK-u nie powinno być śladu wilgoci w potrawie (koniecznie musi odparować !)
- dodać sosu i nadal na wolnym ogniu gotować,
- podawać z makaronem (pychotki !)
SMACZNEGO!
3. Najprostszy II:
- tym razem zamiast mięsa drobiowego użyć boczku wędzonego (bez chrząstek),
- boczek skroić w kostki,
- dodać do WOK-a po spełnieniu zasad 1 i 2,
- „dusić” pod pokrywką aż boczek zmięknie,
- dodać warzyw HORTEX-u,
- „dusić” aż do zmięknienia,
- podawać z makaronem (pychotki!)
SMACZNEGO!
4. „Chińszczyzna” :
- tym razem użyć całą buteleczkę 150 ml. sosu „TaoTao” sojowo
- grzybowego na ok. 1 kg piersi drobiowych (może być tzw. „kulka wieprzowa”- szynka surowa),
- sos zagrzać i dodać pokrojonego w „pasy” mięso,
- poddać „ostrej” obróbce cieplnej przez ok. 5 minut,
- zmniejszyć ogień i „dusić” pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając,
- gdy mięso zmięknie, podać do potrawy ugotowany makaron i nadal mieszać,
SMACZNEGO!
Jest prośba, o wymianę doświadczeń w przyrządzaniu potraw w WOK-u
******************************
WOK obrazek z sieci |
Dlaczego dziś o tym ustrojstwie piszę? Bo sobie taki WOK kupiłam. kiedyś juz miałam ale popsułam powierzchnię z teflonu bo łyżką metalową mieszałam. Ale to było już tak dawno temu że teflon był jeszcze czymś nowym w naszych kuchniach. Teraz mądrzejsza, poszukałam i znalazłam drewniane warzechy, chyba jeszcze z kuchni mojej teściowej z czasów przedwojennych. Juz pierwsze dania z użyciem woka mam za sobą. Rzeczywiście super szybko i smacznie mi się ugotowało. Warzywa smażone na samym oleju nawet bez przypraw były smaczne i chrupiące Ach mam nową ,,zabawkę" w kuchni he he.
Ty wokiem, a ja się bawię patelnią grillową!
OdpowiedzUsuńNo to jest nas dwie ,bo ja sobie także taką grillową niedawno sprawiłam z tą nową białą powłoką na której nic nie przywiera. Lubię nowoczesność w kuchni!
OdpowiedzUsuń... moze ktos mnie zaprosi na grilla?
OdpowiedzUsuńSerdecznosci
Judith
A jakże Judith, kiedy tylko zechcesz serdecznie zapraszam-;))
OdpowiedzUsuńWitaj Uluniu :)
OdpowiedzUsuńPosiadam, ale rzadko korzystam. Mam inne ulubione patelenki ;)
Pozdrawiam mile :)
Ano własnie. Podobnie mam z szybkowarem Bożenko. Uściski serdeczne-;))
OdpowiedzUsuńO WOK-u już kiedyś też pisałam, to jest wspaniała rzecz!
OdpowiedzUsuńA przepisy, zabieram :)
Pozdrawiam serdecznie.
Zrobiłam dziś w nim leczo. Pozdrawiam JaGa
UsuńUleczko, mam wok, ale rzadko używam. Wole patelnie z kompletu garnków "stuletnich". Jest bardziej wszechstronna, bo mozna na niej grilowac, poec gofry, a filet z kurczaka piecze sie bez tluszczu i bardzo szybko. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak widać każdy ma swoje sprawdzone gary w kuchni. Pozdrawiam Azalia
OdpowiedzUsuńNie mam woka, choć wiem, że można cuda przyrządzać. Ja podobne cuda przygotowuję w mojej ulubionej głębokiej patelni, też jest OK. Niektóre podane przepisy znam, cos tam dopiszę do swoich. A wogóle kolejny raz stwierdzam, że jedzenie to dobry wynalazek :))) Buziaki Uluś na dobry i spokojny tydzień :)
OdpowiedzUsuńPakuję walizkę i jutro skoro świt wyjeżdżam do Łubowic. Znalazłam ten hotel i nawet pokój w którym będę nocowała w necie.Ale ja to znam bo byłam zeszłego roku nawet w tym samym pokoju. Najważniejsze by zdrowie dopisało. Buziaki wzajemne-;))
OdpowiedzUsuńNo to "wyzwanie przede mną" ;)))
OdpowiedzUsuńPowodzenia-;))
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że u nas w kraju woki są jeszcze trochę nieocieniane i niestety rzadko można je spotkać. Ja za to posiadam takiego woka i kupiłam go w https://duka.com/pl/gotowanie-i-pieczenie/patelnie-i-woki gdyż bardzo odpowiada mi gotowanie potraw chińskich.
OdpowiedzUsuń