środa, 14 października 2015

urządzając sobie przerwę w pracach domowych wskakując tu sobie na komputer.


 Lubię takie krótkie gotowanie.

 http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,28696022,28696022.html?wv.x=1

 Mój schab wychodzi podobnie,także krótko przyrządzany, tylko że nie w takiej marynacie, ale w bulionie z dodatkiem dużej ilości przypraw i warzyw .
Schładzany krojony w porcje w zamrażarce, czeka na swoją kolej na jakieś mięsne danie. W zależności do czego ,to potem jest z niego masę przeróżnych zastosowań w mojej kuchni.  Oszczędzam prąd ,i czas który nie zawsze lubię spędzać przy garach. 


Dziś mam dzień prac domowych. Wycieram podłogi,a jak na razie  mam tu przecież co wycierać. Moje podłogi zawsze traktuję na mokro, bo za bardzo nie lubię machać odkurzaczem, zresztą i w ten sposób oszczędzam zużycie prądu tu u mnie. 
Ale i moje siły także oszczędzam urządzając sobie przerwę w pracach domowych, wskakując tu sobie jak teraz na mój komputer. 

Oziębiła się temperatura(+16 stopni) w moim domu przez to nieregularne uczęszczanie w mojej kotłowni, ale kiedy się tu ruszam i sprzątam, to nawet lubię kiedy nie jest za ciepło. Gorzej potem kiedy się tu stuka i robi się zimno w paluchy. Ale przecież muszę z kim,,pogadać,"bo inaczej bym zbzikowała tu w tym pustym domu.

W prawdzie dzwonią do mnie moje przyjaciółki, ale One chcą tylko mówić o własnych problemach ,a kiedy przyjdzie i trochę mnie wysłuchać ,to im szybko bardzo się spieszy i się wyłączają się i to wtedy nawet, kiedy rachunek rozmowy idzie na mój koszt i mojego operatora, bo mam nielimitowany czas płacąc taki pakiet w serwisie.

 Ot i takie są realie życiowe niestety,kiedy człowiek już przekracza tą linie wieku w którym wykruszają się nasze dobre kontakty i przyjaźnie między ludzkie. Ech idę dalej sprzątać bo zaczynam marudzić. Teraz schody...

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,28696022,28696022.html?wv.x=1

 .pl next Forum next FotoForum next Zrób to sam(a)next Galeria potraw

W dobie odświeżanych wędlin i coraz mniejszej ilości czasu jaki możemy
poświęcic na codzienne gotowanie pragne miłym forumowiczom przedstawic swój
przepis na schab (szynke, łopatke, piers) bez pieczenia. Przepis jest banalny
a smak super. Sama niedawno otrzymałam, przepis wypróbowałam zarówno na
schabie, jaki i na piersi z indyka oraz łopatce i szynce. W kazdym przypadku
wyszedł super. Cała receptura podana jest na 2kg kawałek mięsa.

Oto przepis:
Schab lub piers z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa
np łopatka to mozna dac więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieperzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyzki majonezu
inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle
własnego uznania

Wykonanie:
WIECZOREM wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam
trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość
zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić
do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku
przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie
wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie "lezakowania" w
zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre.



215336

niedziela, 11 października 2015

Ile pieniędzy rocznie wypuszczam przez komin będę w tym roku liczyla z ołówkiem w ręku



 Ile pieniędzy  wypuszczę przez komin będę w tym roku liczyła z ołówkiem w ręku. Pierwsze już poleciały wczoraj(gaz) w kotłowni ,a dziś już nawet i węgiel, bo jak się zimniej robi gaz wychodzi stanowczo za drogo. Ale obojczyk mnie bolał i musiałam włączyć gaz. bo w domu zimno a ja po tej Grecji do ciepełka się przyzwyczaiłam.Oby jeszcze się ociepliło,a i deszcz by się bardzo  przydał bo sucho jest okropnie..jest już 19, 43 i na dworze całkiem ciemno. zaczynają się w domu długie jesienne wieczory to trzeba mieć choć trochę ciepło w mieszkaniu...nagotowałam sobie przepyszny bigos z prawdziwymi grzybami(kupiłam leśne grzyby(20 deka za 4, 50) ziarnami jałowca i suszonymi śliwkami . Głodna się zrobiłam idę do kuchni ....

 http://allrecipes.pl/przepis/3429/bigos-ma-opolski.aspx


Składniki
ilość porcji: 8 

  • 1 łyżka smalcu
  • 250 g boczku, pokrojonej w kostkę
  • 1/2 kg wieprzowiny, pokrojonej w kostkę
  • garść suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki), namoczonych w wodzie(albo świeże wcześniej smażone z cebulką na oleju z dodatkiem odrobiny masła, mój dopisek)
  • 1 słoik (900 ml) kapusty kiszonej
  • 1 średnia główka kapusty białej, posiekanej
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren jałowca lub ziela angielskiego(jedno i drugie u mnie)
  • sól i pieprz do smaku (u mnie jeszcze kostka bulionowa i trochę sosu pieczeniowego, przecier pomidorowy może być i ketchup, suszone śliwki)
  • 235 ml (1 szkl.) czerwonego wina wytrawnego (Merlot)
  • 1 pęto kiełbasy, pokrojonej na pół i na plasterki
  • 2 duże łyżki miodu

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

  1. Roztopić w dużym garnku smalec, dodać boczek i zarumienić. Wrzucić wieprzowinę i smażyć aż się zarumieni.
  2. Wlać grzyby wraz z wywarem (można je pokroić w paski, jeśli są za duże). Dodać oba rodzaje kapusty, ziarna jałowca, liście laurowe, sól i pieprz.
  3. Zalać 1/2 litrem wody i gotować aż wieprzowina będzie miękka. Dodać 1 szklankę wina, kiełbasę i miód. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.

rada

Bigos jest najlepszy na drugi, a nawet trzeci dzień.




                           *****************



http://tomaszcukiernik.pl/artykuly/artykuly-wolnorynkowe/zakaza-palic-weglem/

(...)to nie węgiel powoduje największe zanieczyszczenie, tylko spalanie odpadów, co robią ludzie, których nie stać na zakup opału. 
Problem polega nie tylko na spalaniu węgla, bo w wielu gospodarstwach pali się wszystko co popadnie: śmieci, plastik, gumę (czy nielegalnie wycinane drzewa) i to jest znacznie bardziej szkodliwe dla atmosfery niż spalanie węgla. 

– Problemem jest bieda i to, że ludzie zamiast dobrej jakości węgla, wrzucają do pieca gorsze sorty i śmieci. Palą czym popadnie, bo alternatywą jest marznięcie 

 O skali biedy niech świadczy fakt sprzedaży węgla w detalu w 10-kilogramowych opakowaniach, które w Katowicach kosztują około 10 zł, bo na większy jednorazowy wydatek ludzi po prostu nie stać.

 „Ci, którzy w domowych paleniskach spalają toksyczne odpady zamiast węgla, robią to z przymusu ekonomicznego,
 a nie z braku świadomości ekologicznej. 
Najlepszym sposobem na poprawę jakości powietrza w Polsce byłaby zatem skuteczna walka z ubóstwem”

piątek, 9 października 2015

jestem tu, ale za chwilkę mnie tu nie bedzie ,choć pewnie jeszcze powrócę

http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/12/tarta-z-jabkami.html

 http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/08/ciasto-z-jabkami-bez-pieczenia_19.htm

Kto chce niech piecze bo ja nie, he he, mam dziś wychodne...




Biszkopt z kremem i jabłkami

Lubię budyń i szarlotkę. Wydawało mi się, że jeśli połączę oba smaki, wyjdzie ciasto idealne. I jest bardzo dobre. Ale szarlotka i budyń osobno dalej pozostają w moim rankingu na pierwszym miejscu, cóż poradzę. Jabłka bardziej smakują mi z kruchym, staroświeckim ciastem, takim jak tu. Bardzo łatwo się kroi, jest wilgotne, smaczne i efektownie wygląda. Łatwe w przygotowaniu, nie czekałam nawet z przekrojeniem na całkowite ostudzenie biszkoptu, choć lepiej upiec go w przeddzień, wtedy łatwiej to zrobić. Jeśli upiecze się biszkopt w okrągłej tortownicy wyjdzie wysoki, porządny tort na rozmaite okoliczności. 
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/02/biszkopt-z-kremem-i-jabkami.html#sthash.kL6zOTTV.dpuf


Biszkopt z kremem i jabłkami

Lubię budyń i szarlotkę. Wydawało mi się, że jeśli połączę oba smaki, wyjdzie ciasto idealne. I jest bardzo dobre. Ale szarlotka i budyń osobno dalej pozostają w moim rankingu na pierwszym miejscu, cóż poradzę. Jabłka bardziej smakują mi z kruchym, staroświeckim ciastem, takim jak tu. Bardzo łatwo się kroi, jest wilgotne, smaczne i efektownie wygląda. Łatwe w przygotowaniu, nie czekałam nawet z przekrojeniem na całkowite ostudzenie biszkoptu, choć lepiej upiec go w przeddzień, wtedy łatwiej to zrobić. Jeśli upiecze się biszkopt w okrągłej tortownicy wyjdzie wysoki, porządny tort na rozmaite okoliczności. 
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/02/biszkopt-z-kremem-i-jabkami.html#sthash.kL6zOTTV.dpuf

Tarta z jabłkami

Krucha, szarlotkowa wersja tarty, nada się na mniejsze lub większe okazje, takie na przykład jak nadchodzący sylwester. Bezę można przełożyć do dekoratora lub nakładać zwyczajnie łyżką, nie wygładzając jej zbytnio, by tworzyła zwichrowaną powierzchnię. Jeśli ktoś robił jabłka w słoikach (takie np. jak tutaj) ma połowę pracy za sobą. Ale nie jest to szczególnie skomplikowana sprawa, obrać kilogram twardych, kwaśnych jabłek. Można piec ją w formie do tarty lub w tortownicy, zawijając brzeg ciasta na boki blaszki. Bardzo dobre ciasto. 
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/12/tarta-z-jabkami.html#sthash.tysRN6XI.dpuf

Tarta z jabłkami

Krucha, szarlotkowa wersja tarty, nada się na mniejsze lub większe okazje, takie na przykład jak nadchodzący sylwester. Bezę można przełożyć do dekoratora lub nakładać zwyczajnie łyżką, nie wygładzając jej zbytnio, by tworzyła zwichrowaną powierzchnię. Jeśli ktoś robił jabłka w słoikach (takie np. jak tutaj) ma połowę pracy za sobą. Ale nie jest to szczególnie skomplikowana sprawa, obrać kilogram twardych, kwaśnych jabłek. Można piec ją w formie do tarty lub w tortownicy, zawijając brzeg ciasta na boki blaszki. Bardzo dobre ciasto. 
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/12/tarta-z-jabkami.html#sthash.tysRN6XI.dpuf

czwartek, 8 października 2015

Po prostu tu sobie tak żyję

A ja żyję dziś...(jeszcze na szczęście)

[...] Przeminiony czas, gdy to "lepiej się działo". Może to być pięćdziesiąt tak temu albo piętnaście, może to być po prostu przed wojną albo tylko dawniej. 


Kiedykolwiek - byle nie dziś, nie dziś.
 Jak gdyby jedynym właściwym czasem życia była przeszłość. 

 Zofia NałkowskaGranica

                                            ********************** 

Było minęło ale dowcipy o tamtych nareszcie juz dawno minionych czasach krążą tu sobie po necie


Dyrektor zakładu do Nowaka:
– Nowak, wczoraj na pochodzie pierwszomajowym nieśliście portret towarzysza Lenina i jedliście loda.
– Towarzyszu dyrektorze, gorąco było, to i musiałem
– No dobrze, dobrze, ale jak do was krzyknąłem: Nowak, wyrzućcie to paskudztwo, to coście wyrzucili?



Kiedyś było tak, że po paszport szło się do Urzędu Spraw Wewnętrznych i nie było łatwo go otrzymać, żeby wyjechać za granicę. Przychodzi więc do urzędu góral:
– No co tam gazdo, czegoście chcieli – pyta urzędnik.
– Ano panocku, brat w USA mieszka i ma farmę, ale oślepł. Tedy prosi mnie w liście, cobym przyjechał i farmę poprowadził – odpowiada góral.
– No to nie lepiej, żeby brat sprzedał farmę, wrócił do Polski i kupił tutaj? – urzędnik na to.
– Dyć panocku przecie mówię, że on tylko oślepł, a nie zwariował.

środa, 7 października 2015

Coś kalorycznego dzis także tu u mnie tak jakoś wypadło..ale ja dziś nie za kalorycznie jem..

 Poszukałam w necie, i znalazłam chyba dobry przepis na ciasto. Nie wiem jeszcze czy je upiekę ale ostatnio mam ochotę na ciasto ,więc nigdy nic nie wiadomo..

http://www.pasjasmaku.com/czekoladowe-ciasto-z-gruszkami/

 Oto pyszne czekoladowe ciasto z gruszkami. 


pizap.com14424067341571

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 130 ml śmietany 18 %
  • 130 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru Appetita
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka miodu
  • 3 gruszki
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:

W jednej misce połączyć suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie składniki z obu misek połączyć i dobrze wymieszać.

Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, a następnie ponacinać nożem zewnętrzną stronę każdej gruszki.

Tortownicę (u mnie o śr. 24 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną. Do tortownicy wlać ciasto i rozłożyć na nim połówki gruszek.

Piec ok. 50 min. w 180 st.C lub do „suchego patyczka”.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
 
DSC_0253

wtorek, 6 października 2015

A na obiad kawałek schabu...

http://ottakjakos.blox.pl/2008/12/kotlety-kotleciki.html

 A to najciekawsze pod tym linkiem komentarze

 Zagłoba mawiał, żeby dobrze wojować muszę mieć trzy rzeczy, dobrze zjeść, dobrze wypić, i dobrze spać.
A ja ostatnio jem za dużo, pije za mało i nie mam z kim spać


 niestety, żadne "najprawdopodobniej" z kostką
jagnięce owszem tak (jeśli w ogóle są)
ale schabowy!? de`volaille!?
w dobie nowoczesności, kiedy do kuchni dostarczane są
gotowe piersi kurcząt, albo warkocze schabu... wytrybowane do goła
zanikła tradycja podawania tych kotletów z kością
a kto wie o co chodzi, ten nigdy by z własnej woli
nie zamienił kostkowego na bezkostkowego





Znalazłam przypadkiem tu w sieci takie multum na temat kotleta ze Wam to także tu wklejam .
http://ottakjakos.blox.pl/2008/12/kotlety-kotleciki.html



 Dziś na obiad sobie pozwoliłam na kaloryczne bardzo ale za to przepyszne jadło.
 Kupiłam w Tesco kawał schabu bez kości.
 Odcięłam spory kawałek, potłukłam panierowałam(jajko tarta bułka) i usmażyłam na oleju pół na pół z klarownym masłem. 
Niebo w gębie ale o tym chyba nikomu nie muszę mówić he he..

 
 Częstujcie się tu bezkarnie i bez kalorii bo obrazek prosto z internetu...he he


Archiwum bloga