tag:blogger.com,1999:blog-5214613218348007002.post7727431632908142928..comments2024-02-16T09:59:39.601+01:00Comments on pogaduszki: witaminy w trakcie zimyuleczkahttp://www.blogger.com/profile/13463009411289587788noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-5214613218348007002.post-55671758031069991862014-10-30T23:42:44.555+01:002014-10-30T23:42:44.555+01:00Kiedy kroję te główki kalarepy, to także podgryzam...Kiedy kroję te główki kalarepy, to także podgryzam na surowo. Bo na surowo też smakują. Ale my tu na śląsku gotujemy także liście ,nie tylko te główki. uleczkahttps://www.blogger.com/profile/13463009411289587788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5214613218348007002.post-89322183594292122342014-10-30T22:56:23.477+01:002014-10-30T22:56:23.477+01:00Gotowanej kalarepki nigdy nie próbowałam, najczęśc...Gotowanej kalarepki nigdy nie próbowałam, najczęściej robię z niej surówkę, albo po prostu jemy na surowo, Małż lubi pogryzać do piwka. Warzyw za to jemy mnóstwo w każdej postaci!zgagahttps://www.blogger.com/profile/07235796022428366959noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5214613218348007002.post-59899754372505996282014-10-30T17:17:02.073+01:002014-10-30T17:17:02.073+01:00Kupiłam dziś paprykę i cukinię i w planie mam lecz...Kupiłam dziś paprykę i cukinię i w planie mam leczo. Lubię, bo można podobnie jak z bigosem sobie poeksperymentować i wrzucać przeróżne resztki mięsa i wędlin. Oczywiście teraz uważam na to by było to wszystko jak najmniej kaloryczne.Buziaki wzajemne-;)uleczkahttps://www.blogger.com/profile/13463009411289587788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5214613218348007002.post-72733115572389022002014-10-30T17:11:48.961+01:002014-10-30T17:11:48.961+01:00Przetwory mleczne tak, ale samo mleko to raczej ni...Przetwory mleczne tak, ale samo mleko to raczej nie Livia. Podobno bardzo wskazany jest awokado.A w ogóle szkodliwy jest wszelki stres . A tego miałaś przecież aż zanadto, więc kręgosłup cierpi razem z Tobą. Znalazłam niezłą sałatkę..http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ogorek/salatka_z_awokado_ogorkiem/przepis.html. Pozdrawiam serdecznie a za przepis serdecznie dziękuję. Wypróbuję na pewno-;)uleczkahttps://www.blogger.com/profile/13463009411289587788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5214613218348007002.post-51943191059479380322014-10-30T15:17:39.289+01:002014-10-30T15:17:39.289+01:00Ja też lubię warzywa i owoce, surowych jednak nie ...Ja też lubię warzywa i owoce, surowych jednak nie mogę zbyt dużo ze względu na mój sympatyczny refluks. Ale codziennie jadam 2 jabłka, parę oliwek z pomidorem no i warzywa duszone najczęściej. Mam też marynowaną przez siebie paprykę, świetna do kanapek w okresie jesień-zima. Zapewne wiesz, Uleczko,że papryka przetworzona zachowuje właściwości zdrowotne. Więc dbajmy o zdrowe menu, dla siebie przecież to robimy :) Buziaki ślę :)An-Ulanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5214613218348007002.post-26121059299953831732014-10-30T15:16:39.178+01:002014-10-30T15:16:39.178+01:00Od pewnego czasu nie jadam mięsa ani wędlin. Nie d...Od pewnego czasu nie jadam mięsa ani wędlin. Nie dla jakieś tam ideologii ale zwyczajnie mam problemy gastryczne. dzisiaj byłam u neurochirurga -wynik rezonansu kręgosłupa wyszedl kiepsko- i pan doktor powiedział jakkolwiek to śmiesznie zabrzmi, że mam broń Boże nie przytyć a nie jeść tłusto:) Zawsze byłam szczupła i mam nawet powiem niedowagę a nie nadwagę. Jak tłusto jak nie jem nic tłustego-ani masła ani mięsa... no mam jeść warzywa i owoce. No i staę się prawdziwym krolikiem już teraz zupełnie. Jem własnoręcznie mrożone własne owoce - robię koktaile mleczne z nimi, galaretki...a warzywa zwłaszcza te zielone jem póki co na surowo-kalafior, brokuły, sałaty...<br />Szukaj Uleczko przepsiy na sałatki, surówki i będzimy zajadać ziomową porą zieleniną :) Ja robie chipsy z warzyw-ścinam drobno nożykiem marchewkę, sele, pieruszkę...<br />Chipsy z buraków i marchewki<br /><br />4 niewielkie buraki<br />selery<br />pietruszka<br />4 marchewki<br />2 łyżki oleju<br />sól<br />dodatkowo:<br />papier do pieczenia<br />Pokroić bardzo cienko na plasterki np. obierakiem do warzyw lub krajalnicą. Przełożyć do miski, dodać olej, sól i dokładnie wymieszać. Na blasze do pieczenia rozłożyć arkusz papieru do pieczenia i ułożyć jedną warstwę warzyw. Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st. C z włączoną funkcją góra/dół/termoobieg i piec przy uchylonych drzwiczkach ok. 30 minut. Trzeba przy tym uważać, gdyż marchew piecze się nieco szybciej, niż buraki i łatwo o przypalenie. Chipsy twardnieją i stają się chrupiące dopiero po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu.<br />Znakomite do podgryzania :) Smacznego- LiviaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5214613218348007002.post-57770514079449359462014-10-30T10:29:01.979+01:002014-10-30T10:29:01.979+01:00Szkoda że mieszkasz tak daleko zaprosiłabym na obi...Szkoda że mieszkasz tak daleko zaprosiłabym na obiad bo wystarczyłoby za nas dwoje-;))) Pozdrawiam i zmykam na cmentarz. Juz okno balkonowe w sypialni zdążyłam wypucować....uleczkahttps://www.blogger.com/profile/13463009411289587788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5214613218348007002.post-9244006629789799642014-10-30T09:41:38.782+01:002014-10-30T09:41:38.782+01:00... lubię "zieleninę"... wcinam jak zwie...... lubię "zieleninę"... wcinam jak zwierzaczek ... pozdrawiam ... :)andrzej0604https://www.blogger.com/profile/08793914502416760267noreply@blogger.com