tag:blogger.com,1999:blog-5214613218348007002.post7585164081072738560..comments2024-02-16T09:59:39.601+01:00Comments on pogaduszki: Zupełnie inne były także potrawy na stole wigilijnym na naszym Śląsku Opolskim. uleczkahttp://www.blogger.com/profile/13463009411289587788noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-5214613218348007002.post-76666947231439346242013-12-13T19:06:55.176+01:002013-12-13T19:06:55.176+01:00Jestem u syna na Wigilii a tam synowa podaje barsz...Jestem u syna na Wigilii a tam synowa podaje barszcz z uszkami i jeszcze drugą z grzybami. Ja gotuję rosół rybny to tradycyjna zupa mojej teściowej. Ale znam rodziny gdzie jeszcze podaje się siemieniotkę. Pozdrawiam na moim blogu Czesławieuleczkahttps://www.blogger.com/profile/13463009411289587788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5214613218348007002.post-16712097317739295592013-12-13T18:56:05.451+01:002013-12-13T18:56:05.451+01:00Faktycznie pracochłonna potrawa. Wywar z konopii m...Faktycznie pracochłonna potrawa. Wywar z konopii mógł dawać nieziemskie efekty i dlatego nikt nie żałował czasu i pracy. Co kraj, to obyczaj. Ważne, aby w zwyczajów naszych ojców kontynuować tradycję świąteczna dając przy okazji wzorce następnemu pokoleniu. Smaki, zapachy i klimaty z dzieciństwa szczególnie zapadają w naszą świadomość. Czy Ty Uleczko będziesz podawać siemieniotkę?<br />tatulhttps://www.blogger.com/profile/11135260568479631921noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5214613218348007002.post-33488268760752330532013-12-13T18:55:33.699+01:002013-12-13T18:55:33.699+01:00Andrzeju może trudno uwierzyć ale tu na Opolszczyź...Andrzeju może trudno uwierzyć ale tu na Opolszczyźnie opłatek dopiero wprowadzili przybysze po 1945 roku,podobnie jak czerwony barszcz. Moja synowa także w Wigilię podaje barszcz z grzybami. Dopiero przyszłam tu z kotłowni . nie chciało mi się palić ech.. Pozdrawiam serdecznieuleczkahttps://www.blogger.com/profile/13463009411289587788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5214613218348007002.post-68800707944905881292013-12-13T17:36:29.833+01:002013-12-13T17:36:29.833+01:00Każdy ma swoje. Dobrze,że pamiętamy i podtrzymujem...Każdy ma swoje. Dobrze,że pamiętamy i podtrzymujemy. Ja czekam na ziemniaki polane olejem lnianym, trochę przypalonym i barszcz z grzybami. No i pierogi. A zresztą, w Wigilie wszystko jest najlepsze. Bo jest opłatek, kolędy. "Bóg się rodzi ... " ... :) Szczyńść Boże. andrzej0604https://www.blogger.com/profile/08793914502416760267noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5214613218348007002.post-31470681798801182292013-12-13T09:42:21.467+01:002013-12-13T09:42:21.467+01:00Na przednówku kiedy jedzenia brakowało a w szczegó...Na przednówku kiedy jedzenia brakowało a w szczególności mało kalorycznego takie oleiste nasiona były prawdopodobnie zupą nie tylko wigilijną. Znamy przecież z historii tamte czasy. Oczywiście lubimy sobie przypominac jedzenie z szlacheckich a raczej z tych magnackich stołów, ale wieś i nawet uboga szlachta mieli poważne kłopoty z żywnością i jedzeniem. Dziczyzna tylko była dla właścicieli lasów a nie dla biedoty.Zostały ryby, a szczególnie tu u nas w stawach hodowlanych karpii założonych przez klasztory Cystersów.Dlatego karp a nie śledzie na naszych śląskich stołach. Pozdrawiam Aniu serdecznie-;))uleczkahttps://www.blogger.com/profile/13463009411289587788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5214613218348007002.post-57064039179922240212013-12-13T07:37:25.696+01:002013-12-13T07:37:25.696+01:00Każdy region ma swoją historię, także dotyczącą po...Każdy region ma swoją historię, także dotyczącą posiłków. Było to pracochłonne, bez malaksera, miksera, blendera....... Pozdrawiam Uleczko :)<br /> An-Ulanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5214613218348007002.post-38628716136925298272013-12-12T23:08:47.435+01:002013-12-12T23:08:47.435+01:00Też tak myślę. Podobno już dzień wcześniej gotowal...Też tak myślę. Podobno już dzień wcześniej gotowali, tak przynajmniej tu gdzieś czytałam. Babcia zawsze mówiła ile pracy miała jej matka w wigilię.uleczkahttps://www.blogger.com/profile/13463009411289587788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5214613218348007002.post-32302611304732449542013-12-12T22:51:03.132+01:002013-12-12T22:51:03.132+01:00Pracochłonne to danie! Pracochłonne to danie! zgagahttps://www.blogger.com/profile/07235796022428366959noreply@blogger.com