czwartek, 5 marca 2015

Wiedza wręcz niezbędna w celu zrozumienia zależności pomiędzy spożyciem mięsa i jego przetworów a stanem zdrowia człowieka.

http://cojesc.net/spozycie-miesa-a-zdrowie-czlowieka/

Znalazłam to w necie i wydaje mi się że to nie tylko mnie interesuje. Cały artykuł możecie sobie poczytać pod linkiem tu u góry..(wpisać w wyszukiwarkę)
zbadaj poziom cholesterolu w wieku 20 lat, później co 3-4 lata

Wartości odżywcze mięsa

Zanim przejdziemy do istoty artykułu, myślę, że warto w pierwszej kolejności skupić się na wartościach odżywczych mięsa. Wiedza na ten temat jest wręcz niezbędna w celu zrozumienia zależności pomiędzy spożyciem mięsa i jego przetworów a stanem zdrowia człowieka.
Oczywiście mięso to bardzo ogólne pojęcie, obejmujące mięśnie szkieletowe różnych gatunków zwierząt (drobiu (kury, indyki, gęsi, kaczki, perliczki i gołębie), wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, baraniny, jagnięciny, koniny czy dziczyzny). Dlatego też jego wartość odżywcza będzie uzależniona od gatunku, z którego pochodzi, ale także części tuszy i rodzaju produktu.
Poniższa tabela przedstawia zawartość energii, podstawowych składników odżywczych z naciskiem na poszczególne kwasy tłuszczowe, a także witamin i minerałów, których mięso stanowi dobre źródło. W tabeli starałam się zamieścić gatunki i części mięsa najczęściej wykorzystywane w polskiej kuchni.
[/to_like]

http://leczeniepro.pl/dna-moczanowa-podagra-artretyzm/

bóle reumatyczne to też taki link znalazłam   

9 komentarzy:

  1. Więcej jadamy mięsa, niż mącznych potraw, chociaż bardzo lubimy choćby pierogi. A z mięsa - najczęściej wieprzowe bitki, eskalopki lub pulpety. Lubie też bitki wołowe. Najmniej lubimy mięso drobiowe /poza rosołem z kury !!/, ale jadamy z rozsądku, bo zdrowe. Nie przeliczam oczywiście żadnych kalorii. Pozdrawiam Uleczko :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiedziałam że skóra z kurczaka ma aż tak sporo cholesterolu Aniu.Ten drób z tych masowych hodowli znów aż tak zdrowy to nie jest. Ale co teraz w ogóle zdrowe. Od pewnego czasu ograniczam mięso i rosoły mięsne. A kalorie to ja liczę tak na oko hehe. Trzymam wagę nie muszę być juz szczuplejsza bo to w moim wieku juz za dużo zmarszczek . Ale jeżeli o mięso idzie to jem każde ,a czasem i golonko. Pozdrawiam Aniu wzajemnie-;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ... oj kochane dziewczynki ! ... kto by tam liczył ... byle smacznie i zdrowo ... i dużo ! ..."młócę" co popadnie ... na podwieczorek kilka ruskich, na kolację boczuś kochany ... i 108 jest ! ... zagłodzicie się ... i do kogo będę zaglądał ? ... miłego wieczoru ... pozdrawiam ... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Większość z nas tak od zawsze ,,młóciło" a ten artretyzm to niby skąd kochaniutki . Moi synowie mają już problemy zdrowotne większe od tych moich. Lekarze tylko leki przepisują a my sobie czasem jedzeniem szkodzimy. Więc trochę wiedzy nie zaszkodzi. O głodzeniu tu mowy nie ma ,tylko o tym by trochę wiedzieć co nam służy by zdrowym byc Andrzeju. Wzajemnie miłego wieczoru-;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja ogólnie mięsa, poza rybami i kurzą wątróbką na którą się ślinię, nie jem od 8 lat i jest nawet ok. Nie tęsknię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Największym minusem wątróbki jest cholesterol, dlatego osoby, które cierpią na choroby układu krążenia powinny ją jadać rzadko.

      Usuń
  6. Lepiej za często tą kurzą wątróbkę nie jedz Cynia.A ryby także nie wszystkie takie rewelacyjne..W zasadzie najlepiej jeść różnorodne produkty i nie jeść tylko to co smakuje. Pamiętam sąsiada mojej teściowej który jadał tylko wołowe rolady śląskie, i to w czasach kiedy mięso trzeba wystawać w długich kolejkach. ale jego żona prędko owdowiała..(też lubię wątróbkę)

    OdpowiedzUsuń
  7. W mojej rodzinie "wyrodził się" młodszy syn - ten podróżnik, który w wolnych chwilach wędruje po świecie z plecakiem i namiotem. Jeszcze przed maturą przestał jeść mięso. Je natomiast ryby, jajka, nabiał, potrawy mączne i mnóstwo owoców i jarzyn. Można powiedzieć że jest zdrowy jak rydz. Poza tym biega, jeżdzi na rowerze. Szczupły, ma 1,86 metra. Inaczej mówiąc jest po prostu wegetarianinem. Jak mieszkał z nami, to prowadziłam dla niego specjalną kuchnię, teraz to jada w szkole gdzie pracuje bo tam jest taki kucharz, który gotuje odpowiednio do tego co sobie ludzie życzą. A ja też mu nadal różne naleśniki, placki i sałatki na wynos pakuję jak przychodzi do nas na obiad.
    Niektórzy dietetycy twierdzą, że nie jedzenie mięsa to najlepsze co może się człowiekowi zdarzyć, bo mięso to trucizna.
    Ja sama jem bardzo mało mięsa, raz w tygodniu kawałek duszonego indyka. Wędlin nigdy nie jadam.
    No to się wypisałam.
    Pozdrawiam Uleczko.:-)
    Zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Moi synowie nie tak zdrowo jedzą choć lubią gotować.Ale ciężko do nich dotrzeć i pomóc im zrozumieć co źle robią jedząc to co lubią a nie to co zdrowe.Ja natomiast tak jak Twój syn jem jarzyny i owoce i mało słodyczy, ale jednak czasem mięso jem, i ciągle się uczę i przestawiam swoje jedzenie na to co zdrowsze(szczególnie też patrzę na cholesterol). Drób z tych masowych hodowli indyki także to mnie zniechęca do jedzenia po moich styczniowych problemach gastrycznych.Podobno pomada przed skażonym mięsem moczyć je przed użyciem w occie jabłkowym.Lecę do Ciebie Stokrotko Pozdrawiam serdecznie -;))

    OdpowiedzUsuń

Archiwum bloga